Open je hart voor overvloed
Wij hebben de neiging om ons te richten op wat we niet hebben.
Te weinig, tekort, niet goed genoeg.
Wil jij het eigenlijk liever anders?
Richt je dan op het positieve en open je hart voor geluk en overvloed.
De sleutel hiervoor is dankbaarheid.
Die sleutel, die hebben we allemaal gelukkig zelf.
Dankbaarheid, dat gevoel van dank in je hart, stelt je in staat om alles wat je hebt te zien en te ervaren, en voor een moment te vergeten wat er ontbreekt.
Dankbaarheid voelen en tegelijkertijd tekorten voelen is moeilijk. Bij mij lukt het eenvoudigweg niet. Probeer maar uit voor jezelf…
Eigenlijk komt het er dus op neer om je zegeningen te tellen – het klinkt zo simpel, bijna belachelijk. Terwijl het zo krachtig is dat het je leven kan veranderen.
Hoe dan?
Voor de duidelijkheid wil ik eerst iets vertellen over de relatie tussen dankbaarheid en overvloed.
Daarnaast schenk ik je praktische handreikingen om dankbaarheid te oefenen. Als je begint met 5 minuten van je tijd – elke dag – om je te concentreren op dankbaarheid – kan je stress transformeren en je hart openstellen voor overvloed.
De relatie tussen dankbaarheid en overvloed
Wie het kleine niet eert..
Dankbaarheid en geluk/overvloed gaan hand in hand. Dankbaarheid zingt vanuit het hart dat gelukkig en tevreden is. “Wie niet tevreden is met wat hij heeft zal ook niet tevreden zijn met wat hij krijgt” – zei Socrates regelmatig tegen zijn leerlingen.
Wil je meer geluk/overvloed ervaren, wees dan meer dankbaar voor alle grote en kleine, gewone en ongewone dingen dan ooit.
Zeg niet langer ‘uit beleefdheid’ nee tegen een aangeboden kopje koffie terwijl je er trek in hebt of dat je denkt dat je dan ook iets terug ‘moet’ geven. Als je dit oprecht in dankbaarheid kan ontvangen, stel je je hart open voor meer.
Het zijn de kleine dingen
Iedere dag opnieuw dankbaar kunnen zijn voor de dingen, die zo vanzelfsprekend lijken, zoals een zonnige dag, een gezond lichaam, een dak boven je hoofd, een lekkere maaltijd, steun van de naasten, brengt de mens in staat van innerlijke vrede, acceptatie en liefdevolle verbinding met de bron van ieder geschenk. Het opent je hart.
Je leert je kansen zien, zodat je ze kunt benutten en overvloed aan kunt trekken. Leren herkennen van geluk kan ons perspectief dus volledig veranderen.
Als je dit wilt, neem dan bewust een besluit om alles waarmee je al gezegend bent te waarderen en te erkennen. Waar was jij het laatst dankbaar voor? Kun jij deze dankbaarheid nog steeds voelen of oproepen?
Hoe ontvankelijk is jouw hart?
Dankbaar zijn voor wat al aanwezig is in ons leven is de natuurlijkste staat van een gelukkig mens. Je bent vast wel eens blij, dankbaar en gelukkig geweest op het moment dat je een geschenk kreeg. Als wij iedere dag hetzelfde geschenk krijgen, zien wij het meestal als vanzelfsprekend. ‘Eigenlijk heb ik hier gewoon recht op’, ‘dat is normaal’- is onze (onbewuste) gedachte, voordat het gevoel van dankbaarheid vervaagt. En met dit vervagen sluit je je hart af voor meer.
Als het (vooralsnog) niet lukt
Problemen kunnen de dingen die goed gaan, overschaduwen en vervormen de waarneming. Zo kennen we paniek over de onafgemaakte taken in plaats van dat we onszelf belonen voor wat we hebben bereikt. We zien vaak wat er niet is. Over een langdurige periode van stress, kunnen we hierbij belemmerende patronen en overtuigingen ontwikkelen (ik kan het niet, het lukt nooit, ik ben het niet waard, etc). Focussen op dingen die ons gelukkig/dankbaar maken is een krachtige techniek voor het doorbreken van dat patroon van denken en het verminderen van stress. Het kan zelfs het immuunsysteem versterken.
Echter, als je gespannen en gestrest bent en je ziet door de bomen het bos niet meer, kan het in eerste instantie moeilijk zijn om dingen te herkennen om dankbaar voor te zijn. Met oefening wordt het makkelijker.
Voor sommigen is het ook dan nog gemakkelijker gezegd dan gedaan. Bij pogingen om dankbaarheid te voelen komen er juist gevoelens van verdriet, frustratie, angst en/of bitterheid naar voren. Deze gevoelens liggen als een deken over het geluk heen. Het hart is gebarricadeerd met negatieve emoties; er lijkt geen ruimte voor geluk te zijn. Deze emoties willen eerst toegelaten, gevoeld en vrijgelaten worden, ten einde deze ruimte te scheppen. Het is niet de bedoeling authentieke gevoelens te bedekken of onder het kleed te vegen. Het is juist de bedoeling om hierbij aanwezig te zijn en ruimte te scheppen voor een nieuw gevoel te leren kennen, waarmee je kunt werken.
Wanneer je de bijkomende gevoelens werkelijk toelaat, zullen ze uiteindelijk vrij zijn en jou niet langer beperken.
En houd vol, want je bent het waard. En je doet het zelf, en tegelijk: je hoeft het niet alleen te doen.
Een therapeut kan je hierbij begeleiden; ga dan op zoek naar iemand die je aanspreekt. Vanzelfsprekend heet ik je van harte welkom in mijn praktijk. Met liefde.
Conclusie: als je meer wilt in je leven, moet je dus blijkbaar eerst zien hoe overvloedig je leven al is en hoe gezegend je al bent!
Heb ik dan nooit problemen meer?
Er zullen nog steeds mislukkingen, problemen en tegenslagen op je pad komen. Natuurlijk mag je ervan balen. Maar je hoeft niet bij de pakken neer te gaan zitten. Je kunt de problemen ook zien als een mogelijkheid om te groeien. Erkenning van geluk in ons leven is een belangrijke en eenvoudige manier om met stress om te gaan.
Dankbaarheid voor gevorderden
Ga zo mogelijk nog een stap verder en probeer ook voor deze moeilijke en uitdagende situaties je dankbaar te voelen. Juist door deze moeilijke situaties maken we vaak de meest diepzinnige spirituele en emotionele ontwikkelingen door. Zie ieder obstakel als een kans om nieuwe eigenschappen in jezelf te ontwikkelen en nieuwe inzichten te verkrijgen. Wees dankbaar voor elke uitdaging die een nieuwe mogelijkheid biedt voor je persoonlijke groei en ontwikkeling.
Hoe sta je er nu voor?
Om te weten wat je stand van zaken is, heb je je medemensen nodig. Gebruik jouw omgeving als een spiegel van wie jij nu werkelijk bent. Op het moment dat jij zelf verandert, verandert er ook veel in jouw omgeving. Zie de mensen rond je heen als leermeesters. Besef dat iedere vijand die jij tegen komt je grootste leermeester is, die jouw schaduwzijde weerspiegelt. Ook hier kan je dankbaar voor zijn.
Heb je je wel eens afgevraagd waarom iedereen toch zo onaardig tegen je deed op die @#$% dag? Wat iedereen tegen jou had? Of… zou het misschien zo kunnen zijn dat ze gewoon een vette spiegel voor je eigen chagrijn zijn? Of dat ze jouw grenzen overschrijden en jou op deze manier uitnodigen om nu eens eigen duidelijke grenzen te definiëren?
Ik kan me voorstellen dat je geen zin hebt om een praatje te beginnen met iemand die een gezicht heeft dat op onweer of stress staat. Wellicht loop je er liever met een boogje omheen. En zo niet, dan is de kans groot dat deze persoon je eigen boze gevoelens of stress wakker maakt. Jij reageert dan overeenkomstig je eigen gevoel en ziedaar: het chagrijn wordt beantwoord met meer chagrijn.
Of die manager waar je zoveel problemen mee hebt, omdat hij of zij zo dwingend is? Kan het zijn dat deze manager jou in overdreven vorm laat zien waar jouw uitdaging in zit, maar wat je nog niet wilt zien? Bijvoorbeeld overtuigingskracht ontwikkelen?
Het werkt gelukkig ook andersom. Als je je blij en dankbaar voelt, dan zullen anderen dat in jou herkennen en je spiegelen. We trekken en steken elkaar aan. Aan wie ben je eerder geneigd (je aandacht, geld, eten, cadeaus, opdrachten) te geven? Iemand waarvan je weet dat deze er oprecht blij mee is, of aan iemand die neutraal is, of wantrouwend?
Wanneer jij verandert, reageer je anders en maak je andere keuzes. Je omgeving geeft dan ook een andere reactie. Je ontmoet andere mensen en komt in andere situaties. Je omgeving is je spiegel – lach erin en zij zal teruglachen.
Hoe oefen ik dankbaarheid?
Wil je het doen?
Het kan je leven veranderen.
Kijk dan eens naar de tips in het artikel: “Overvloed – Hoe breng ik dat in de praktijk?”